Home » Geld & Financieel » Wat verdient een…?

» Wat is het gemiddelde salaris in Nederland?

Over niets wordt zoveel gesproken als wat er verdiend wordt. Nee, niet over wat jij en ik verdienen, want daar zijn we liever geheimzinnig over. Maar als leraren staken moeten ze niet zeuren, en als de topman bij ING 50% meer gaan verdienen dan heeft heel Nederland daar een mening over. Vaak ook een ongezouten mening. Praten over het salaris van publieke figuren doen we graag, klagen dat we te weinig verdienen of te weinig overhouden ook, maar hebben we eigenlijk wel reden tot klagen? Ik neem je vandaag mee in de bedragen die in Nederland verdiendVerkoop Heren Online 574 Maroonbruin Balance Korting New Sneakers Bwxa60TFq worden.

Modaal inkomen

Het gemiddeld salaris moeten we niet verwarren met het modaal inkomen. Met de laatste wordt namelijk geen gemiddelde bedoeld, maar het inkomen dat het meest voorkomt (verdiend wordt) in Nederland. Oftewel, het salaris van een doorsnee Nederlander, Jan Modaal genoemd.

Het modaal inkomen wordt elk jaar geïndexeerde en wordt vastgesteld door het CPB, Centraal Plan Bureau. In 2018 is het modaal jaarinkomen geschat op €37.000 (voor 1 persoon). Dit is €2.855 bruto per maand, netto een dikke €2.100. Dit is dus inclusief vakantiegeld etc.

Voor huishoudens is het niet zo dat dit bedrag automatisch maal 2 gaat. Dit komt omdat in een huishouden niet iedereen (evenveel) werkt. En ook leeftijd en geslacht spelen (jammer genoeg) een behoorlijke rol. Maar een gemiddeld huishouden van 2,2 personen had een modaal inkomen van €64.000 in 2015. Het modaal inkomen per persoon lag toen op €35.500 dus als we de indexering aanhouden voor 1 persoon, dan komt een gemiddeld huishouden in 2018 op een modaal inkomen van €66.500.

Gemiddeld inkomen

V4 Balance Core dames New La4 Hardloopschoenen Coast voor

Het modaal inkomen is dus niet hetzelfde als het gemiddeld inkomen. De laatste is namelijk letterlijk het gemiddelde inkomen. Hierbij kun je natuurlijk verschillende berekeningen maken. Tel je jongeren wel of niet mee? En ouderen? Of tel je enkel de beroepsbevolking? En zo kun je wel meer vragen stellen.

Het CBS, Centraal Bureau Statistiek, doet onderzoek naar dit soort vragen en publiceert hier de resultaten over. Inkomen is niet alleen salaris maar ook uitkeringen, toeslagen en bijvoorbeeld alimentatie.

Besteedbaar inkomen 2015

Op dit moment zijn de inkomensgegevens van 2015 de meest recente waar zo'n analyse op is losgelaten. En toen bedroeg landelijk het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden €24.700 per jaar. Een gemiddeld huishouden bestaat dus uit 2,2 personen. Besteedbaar inkomen is het inkomen na aftrek van belasting en premies, inclusief toeslagen, vakantiegeld etc.

Zoals je ziet zit er een behoorlijk verschil tussen het modaal inkomen (weliswaar bruto) per huishouden en het gemiddelde netto besteedbaar inkomen. Zelfs na aftrek van premies en belasting houdt een modaal huishouden meer over dan een gemiddeld huishouden. Dat is ook de reden waarom het gros zich geen Jan Modaal voelt en wellicht zelfs denkt een onder gemiddeld salaris te hebben.

In deze cijfers zitten alle huishoudens meegerekend, dus ook studenten, ouderen etc. Het geeft dus geen heel duidelijk van wat de beroepsbevolking nu daadwerkelijk aan salaris verdient. Ook zijn er landelijk nogal wat verschillen, waarbij de gemiddelde inkomens in de grote steden veel lager liggen dan in de dorpen daaromheen. In Rozendaal (Gelderland) is het gemiddeld inkomen met €36.700 het hoogst, in Groningen met €18.700 het laagst. In grote steden is het verschil tussen hoge en lage inkomens vaak het grootst, omdat hier veel studenten wonen (met een paar duizend Euro per jaar te besteden) en ook mensen met een uitkering (€12.000 tot €14.000 per jaar), maar ook veel rijken trekken.

Salaris

Salaris is een  vergoeding die je krijgt voor verrichte werkzaamheden in loondienst. In principe telt een ZZP'er dus niet mee voor de vaststelling van een gemiddeld salaris, en ook mensen met een uitkering etc vallen hierbuiten. Daarom wijkt een gemiddeld salaris dus ook weer af van een gemiddeld inkomen.

Een gemiddeld salaris oer alle beroepsgroepen bij elkaar is lastig te berekenen. Dit komt omdat elke beroepsgroep natuurlijk zijn eigen competenties kent, en voor sommige beroepen een bepaalde opleiding of ervaring vereist is, waar andere beroepen door (vrijwel) iedereen uitgevoerd kan worden. Toch zijn er wel bedragen te noemen (over 2014):Heren Balance 574 Sneakers Korting Online New Olijfgroengeelbruin xwqa0Uf1T

 • op basis van 16,5 miljoen inwoners was het gemiddelde inkomen €23.200 bruto per jaar
 • de beroepsbevolking bedroeg 13 miljoen personen
 • de werkzame beroepsbevolking (7,7 miljoen personen) had een gemiddeld inkomen van €36.900 bruto per jaarActivist Heren Sneakers Zwart Outdoor Korting Balance 574 New wSqxzIA
 • de niet-werkzame beroepsbevolking (5,3 miljoen personen) had een gemiddeld inkomen van €19.000 per jaar. Dit inkomen komt uit pensioen, uitkering of partneralimentatie, en inkomsten van studenten.

Beroepsbevolking

De beroepsbevolking is iedereen tussen 15 en 75 jaar die danwel een betaalde baan hebben óf beschikbaar zijn voor werk (definitie van het CBS). Degenen met een betaalde baan vormen de werkzame beroepsbevolking (en hieronder vallen dus ook ZZP'ers) en degene zonder baan die wel beschikbaar zijn de niet werkzame beroepsbevolking.

Voor elk beroep staat natuurlijk een apart (gemiddeld) salaris

Op dit moment is van de groep 15 tot 75 jarigen 7 op de 10 onderdeel van de beroepsbevolking. De groep 15 tot 75 jarigen is op dit moment een 12,9 miljoen, hiervan is dus 9 miljoen onderdeel van de beroepsbevolking volgens het CBS. Deze cijfers wijken dus af van bovengenoemde, waar in 2014 een beroepsbevolking van 13 miljoen mensen was. De niet werkzame beroepsbevolking hierboven  valt dus volgens het CBS buiten de beroepsbevolking. Op zich niet erg, zolang we maar helder hebben waar we het over hebben.

Gemiddeld salaris

We hebben dus een gemiddeld salaris van €36.900 per persoon bruto per jaar (peildatum 2014), voor de actieve beroepsbevolking. Ik noem dat dan maar de mensen die betaald worden voor werkzaamheden, of dat dan in loondienst is of als ZZP'er. Als ik dit indexeer met 4% naar 2018 dan zou dat nu rond €38.300 uit moeten komen.

Dat is iets meer dan het modale inkomen per persoon per jaar van €37.000. Maar hoe wordt dat gemiddeld salaris nou bepaald? Eigenlijk heel simpel, iedereen die inkomen geniet uit werk heeft een bepaald bruto inkomen (exclusief toeslagen). Neem je die allemaal bij elkaar en deel je dit weer door het aantal werkende mensen, dan heb je een gemiddeld inkomen.

Het modale inkomen is zoals gezegd het inkomen dat het meest voorkomt. Stel, de bevolking bestaat uit 100 personen:

 • 40 daarvan hebben een salaris van €3.000 bruto per maand (incl vakantiegeld)

  dames voor Coast Hardloopschoenen La4 New Balance V4 Core 4v1nHYq

 • 20 zitten op het minimum van €1.700 bruto per maand (incl vakantiegeld)
 • de 3 directeuren verdienen elk €10.000 bruto per maand (incl vakantiegeld)
 • 10 verdienen €2.500 bruto per maand (incl vakantiegeld)
 • 10 18-jarigen verdienen €850 bruto per maand (incl vakantiegeld)
 • de 10 managers hebben een salaris van €4.500 bruto per maand (incl vakantiegeld)
 • 7 werknemers verdienen €3.750 bruto per maand (incl vakantiegeld)

Modaal versus gemiddeld salaris

Het modaal inkomen in dit rekenmodel is €3.000 per maand, oftewel €36.000 bruto per jaar. Dit is namelijk het salaris dat het grootste deel verdient (40 van de 100).

Korting Balance Escape Sneakers 574 Rood Outdoor Dames New fq84rqxwnB

Opleiding en ervaring bepalen mede hoeveel je verdient.

Het gemiddeld inkomen ligt hier op €34.650 bruto per jaar. Samen verdienen de 100 personen €288.750 per maand, €3.465.000 per jaar. Deel dit door 100 en je hebt een gemiddeld salaris. Dit wordt vooral vertekend door de 10 minderjarigen én de 3 directeuren, de twee uitschieters welke bijna €9.200 per maand uit elkaar liggen.

Conclusie

Voor beide rekenmodellen valt wat te zeggen, maar eigenlijk zijn ze beiden niet eerlijk en ook niet representatief. Bij het modale inkomen wordt alleen gekeken naar het salaris wat het meest voorkomt, en gezien de veranderende beroepen kan dit nogal eens gaan veranderen. Maar stel dat ongeveer 10% van de beroepsbevolking één salaris heeft en daarmee modaal bepaalt, sluit dat 90% buiten…

En het gemiddeld salaris wordt vertekend doordat de verschillen tussen de verschillende beroepsgroepen zo groot zijn. Die ING directeur zou 3 miljoen per jaar gaan verdienen (en verdient nu 2 miljoen). Voetballers hebben een salaris van vele miljoenen per jaar. Die trekken het gemiddelde wel naar boven. Anderzijds zijn er ook veel beroepen die minder betalen, en veel parttime medewerkers. Die trekken het gemiddelde naar beneden.

Maar eigenlijk is het dus nooit goed. Een schoonmaker zal naar een modaal en gemiddeld inkomen kijken als iets waar hij misschien nog niet in de buurt komt. Terwijl een directeur lacht om dit soort bedragen. SBS6 zendt op het moment van schrijven seizoen 3 van Steenrijk, Straatarm uit, waar deze verschillen maar al te duidelijk worden.

Niet tevreden? Je kunt altijd gaan solliciteren op een andere baan!

Dus treur niet als de cijfers voor jou niet kloppen, dat zal voor een groot deel van de bevolking gelden. Toch benieuwd of een carrièreswitch zin heeft? Lees meer over:

 Trainers Navy 574 Pennant Dames Collection New Balance Korting f0EXwq

 

 

Join Onetime!
Maak binnen 1 minuut een account aan op OneTime en discussieer mee op ons forum of laat een reactie achter onder één van onze artikelen!
Account Aanmaken
Top 5 Brokers
80.6% van de particuliere investeerders verliest geld tijdens het handelen in CFD's. Ben hiervan op de hoogte als je besluit om een account te openen, dat de kans aanwezig is om al het geinvesteerde geld te verliezen.